Tiada kaitan pelancong, papan tanda jalan

November 11, 2008 at 7:15 am 3 comments

dato116 November, Kuala Lumpur – Kehadiran pelancong ke negara ini tidak boleh dikaitkan penggunaan bahasa tertentu pada papan tanda jalan seperti isu Jalan Alor yang dibangkitkan kerajaan negeri Pulau Pinang baru-baru ini.

Menteri Pelancongan, YB Dato’ Sri Azalina Othman Said berkata, sehingga kini isu papan tanda tidak pernah menimbulkan masalah kepada pelancong kerana kementerian menyediakan maklumat penerangan dalam beberapa bahasa menepati keperluan mereka.


“pa yang kita dapati, contohnya kehadiran pelancong China, Hong Kong dan Macau seramai 728,176 orang sejak Januari hingga September tahun ini. Jadi, kalau kita nak katakan kerana jumlah pelancong dalam bangsa tertentu, bahasa kepada bangsa tertentu, apakah jawapan pihak tertentu?

“Kta tengok kehadiran pelancong dari Thailand sebanyak 1.1 juta orang.

“Adakah perlu kita letak tanda jalan itu dalam bahasa Siam? Ini sebenarnya menjadi persoalan,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Azmi Khalid (BN-Padang Besar).

Entry filed under: 1. Tags: , , , , , , , , .

300,000 pelancong UK akan melawat Malaysia

3 Comments Add your own

  • 1. MALIK OMAR  |  November 20, 2008 at 4:42 am

    keep outsider or tourist in this matter we Malaysian internally thru proper chanel sort it out……kita kan asal nya Tanah Melayu bagi nama melayu laa….full stop!! banyak benda mustahak lagi kita nak fikir.jangan buang masa semua orang…..small matter dont make it difficullt to everybody.

    Reply
  • 2. awang  |  November 22, 2008 at 1:30 am

    Dalam kita terlalu bimbangkan orang lain tidak memahami bahasa Melayu, kita mungkin terlupa bahawa orang lain juga berhak mempelajari dan mengetahui bahasa Melayu. Jadi, usahlah dibimbangi lagi dan sedarlah bahawa dalam dunia kini peranan penterjemah tidak boleh dikesampingkan. Serahlah peranan itu kepada penterjemah mengikut yang wajar. Memanfaatkan ‘pakar penterjemah’ inilah yang kurang diupayakan di negara kita.

    Reply
  • 3. sapiah hussien  |  December 12, 2008 at 6:47 am

    Sengajalah tu nak jolok sarang tebuan. Dah takde isu lainlah tu. Kan?šŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kami Amat Menghargai

Kalendar Jejak

November 2008
M T W T F S S
« Oct    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pautan

Feeds


%d bloggers like this: