MICE Meeting

June 25, 2008 at 6:35 am Leave a comment

Demi untuk memastikan industri pelancongan negara terus berkembang walaupun dalam keadaan serba sukar berikutan kenaikan harga minyak, menterinya, Datuk Seri Azalina Othman Said telah mengadakan satu perjumpaan khas dengan penggerak pelancongan negara yang diadakan di Saloma Bistro, Kuala Lumpur baru-baru ini.

`At The Meeting With MICE Industry Players’ yang dihadiri oleh sebahagian besar mereka yang terbabit secara langsung dalam industri  pelancongan negara, yang diadakan pada 25 Jun 2008 lalu adalah bertitik tolak dari rasa ingin menyelami masalah-masalah yang dihadapi pengiat pelancongan negara dari pelbagai peringkat.

Pada perjumpaan yang majlis yang diadakan dalam suasana berdailog itu juga, Azalina turut berjanji akan mengkaji dan membawa permasalahan yang  telah diutarakan oleh para peserta ke peringkat  yang sepatutnya dan jika perlu ke mesyuarat kabinet menteri.

Katanya, MICE adalah `industry players’ menjadi inspirasi kepada pihak kerajaan yang diharapkan dapat meningkatkan perniagaan tukaran wang asing dan secara tidak langsung membantu membangunan ekonomi negara.

“Dalam tahun 2004, Industri Pelancongan Negara telah mencatat jumlah 15.7 juta pelancong yang berkunjung ke negara ini dan ia menunjukkan peningkatan hingga berjaya mencecah sebanyak 46.10 juta pelancong pada 2007 yang mana telah memberikan pulangan sebanyak RM3.17 juta kepada negara dan ia terus meningkat sebanyak 6.9 peratus hingga tahun 2007.

Walaubagaimanapun, beliau dan kementerian akan berusaha keras untuk membantu Industri Pelancongan serta ‘Industry Players’ berkembang maju kerana Pelancongan merupakan antara penyumbang kedua terbesar kepada ekonomi Negara.
 
  
 
 
Advertisements

Entry filed under: JejakAzalina.

Kempen MyTaxi bentuk sahsiah AZALINA SAMPAIKAN HADIAH PENUMPANG KE 50 JUTA AIRASIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kami Amat Menghargai

Kalendar Jejak

June 2008
M T W T F S S
« May   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Pautan

Feeds


%d bloggers like this: