Karnival GP Joran Berita Harian mantapkan pelancongan

May 12, 2008 at 9:23 am Leave a comment

Dipetik dari : BERITA HARIAN

DESARU: Karnival Grand Prix (GP) Joran yang diadakan sejak 1997, berjaya memantapkan industri pelancongan di lo kasi pertandingan, terutama di Johor.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman Said, berkata karnival itu bukan saja menarik ramai pemancing ke Johor malah menjadikan negeri itu sebagai destinasi utama sukan memancing di negara ini.

Beliau berkata, penganjuran karnival itu berjaya membantu meningkatkan ekonomi pelbagai pihak berkaitan seperti pengusaha chalet, pemilik bot serta pengusaha kedai makan.

“Bermula dengan Air Papan di Mersing, kemudian di pantai Minyak Beku di Batu Pahat, pantai Sekakap di Mersing dan sejak beberapa tahun lalu, Desaru menjadi lokasi Karnival GP Joran, ternyata acara ini berjaya membantu industri pelancongan khususnya di Johor.

“Perairan Johor diakui memiliki pelbagai spesies ikan bermutu tinggi yang memang menjadi bu ruan pemancing dan dengan potensi yang ada, saya mahu promosi lebih agresif diadakan sama ada oleh Kementerian Pelancongan mahupun oleh kerajaan negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan pada Majlis Penutupan dan Penyampaian Hadiah Pusingan Pertama Karnival GP Joran 2008 di Desaru Resort, di sini, Ahad lalu. Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Perdagangan Dalam Negeri Johor, Hoo Seoang Chang.

Azalina turut memberi jaminan, Johor akan terus menjadi lokasi tetap Karnival GP Joran pada masa depan berdasarkan kejayaan pe nganjuran yang kini sudah 11 kali di negeri itu.

Sementara itu, Pengurus Besar Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Johor (MTPNJ), Abd Jabar Mohd Tahir, menyokong saranan Azalina menjadikan aktiviti memancing sebagai acara utama untuk menarik pelancong ke Johor berikutan Johor kaya dengan pelbagai hidupan marin.

Johor yang mempunyai pelbagai produk yang boleh ditawarkan kepada pelancong dalam dan luar negara seperti pantai, pulau, sungai dan hutan hujan tropika yang belum diteroka.

Johor yang mempunyai dua laluan laut utama iaitu Laut China Selatan dan Selat Melaka adalah aset penting yang boleh menjadi daya tarikan untuk industri memancing yang kini sedang pesat dibangunkan.

Sementara itu pada pusingan pertama Karnival GP Joran 2008 yang diadakan di sini, Mohd Razali Bakri dari Selangor yang mendaratkan ikan aruan tasik seberat 28 kilogram berjaya membawa pulang wang tunai RM15,000 dan hadiah iringan.

Beliau juga mencatat sejarah pemancing pertama dalam siri GP Joran yang pertama membawa pulang hadiah wang tunai sebesar itu. Sebelum ini hadiah juara kategori laut adalah RM10,000.

Manakala Che Zul Deraman dari Terengganu yang menaikkan pari seberat 7.5 kilogram pula berjaya membawa pulang RM10,000 apabila muncul sebagai juara kategori pantai pada karnival berkenaan.

Advertisements

Entry filed under: JejakAzalina.

Floral parade in Putrajaya Aerofithon cabar kecergasan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kami Amat Menghargai

Kalendar Jejak

May 2008
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pautan

Feeds


%d bloggers like this: